GreenGo Energy och HOFOR invinger en ny solcellpark i Fjerritslev, Danmark, som både främjer biologisk mångfald biodiversity och sparar CO2 -utsläpp

Den 29 MWp solcellparken, nära Fjerritslev, är nu i drift och kommer genera tillräckligt med grön el för 9 000 husåll. Dessumtom har ängsblommor och buskar planterats runt parken och mellan panelerna för att främja biodiversitet och få parken att bättre smälta in med naturen för att minimera den visuella påverkan på omgivningen.

Vust Holme Solcellpark.

Förnybar energi behöver inte kompromissa med naturen. Förutom CO2-minskningar är HOFOR:s nyinvigda solpark i Thorup Holme nära Fjerritslev omgiven av växter och vilda blommor, som smälter in i naturen och ökar biologisk mångfald.

"Solkraft tar större plats och för en en allt viktigare roll i vår energiproduktion. Därför investerar vi i solcellsparker i samarbete med utvecklare som GreenGo Energy, kapabla att ta projekt från idéer till färdig drift samtidigt som de tar hänsyn till både lokalbefolkningen och behovet av biologisk mångfald," säger projektledaren Bo Fisker Pedersen från HOFOR.”

Förutom att bidra till ökad biologisk mångfald kommer vegetationen runt parken att skymma solpanelerna. Utöver dessa åtgärder kommer även området under och mellan panelerna att betas av får. Jämfört med jordbruk resulterar användningen av marken, för solenergi, i grön nyproducerad energi, förbättrad biologisk mångfald, minskade CO2-utsläpp och potentiellt förbättrad grundvattenkvalitet genom minskad användning av bekämpningsmedel och gödsel.

Parken på 29MWp, utvecklad och byggd av GreenGo Energy i nära samarbete med HOFOR, har en förväntad årlig produktion på 36 GWh. Produktionen motsvarar leverans av grön el till 9 000 hushåll och leder därmed till minskade CO2-utsläpp.

”Vi är stolta över att ha utvecklat och slutfört Vust Holme Solcellpark i ett framgångsrikt sammarbete med Jammerbugt kommun, projektets grannarna och inte minst HOFOR. Vi värdesätter HOFOR som en kompetent och långsiktigt partner, inte minst för deras ambitioner att utöka produktionen av solenergi som en del av vår framtida energimix.” säger Karsten Nielsen, VD för GreenGo Energy Group.

Parken i Fjerritslev är konstruerad med solspårare och dubbsidade paneler, inklusive en sensoruppsättning för indirekt bestrålning, vilket optimerar spårarnas beteende i molniga förhållanden och därigenom ökar batteri- och motorlivslängden. Konstruktionen påbörjades 2022, och parken var fullt operativ under sommaren 2023.

 

Kort om HOFOR
HOFOR A/S är Danmarks största kommunala allmännyttiga företag som levererar vatten, värme, gas, distriktskyla och avledning av avloppsvatten till mer än 1 miljon människor i huvudstadsområdet. 

Vi bygger vindkraftverk och solparker som levererar energi för ett grönare Danmark. Tillsammans med våra ägare - de åtta kommunerna som täcker Stor-Köpenhamn - skapar vi hållbara städer och samhällen med fokus på skydd mot översvämningar, energioptimering och utveckling av framtida försörjningslösningar.

Vi tar ansvar och samarbetar nära med våra kunder, universitet, företag och myndigheter. HOFOR har över 150 års erfarenhet, 1 500 anställda och en årlig omsättning på över 6 miljarder danska kronor.

Ytterligare information finns på https://www.hofor.dk/english/

Kort om GreenGo Energy
GreenGo Energy grundades 2011 med visionen att påskynda övergången till förnybar energiproduktion genom en innovativ och skalbar affärsmodell. GreenGo Energys 360-graders fullservice-plattform inkluderar markidentfiering, investeringsstrukturering, utveckling, avsättning, EPC- hantering och tillgångshanteringstjänster, fullt anpassade efter våra kunders behov och investeringsprofil. 

GreenGo Energy har 27 GW sol-, vind- och P2X-projekt i olika utvecklings- och konstruktionsstadier i nio amerikanska stater och i norra Europa, varav över 5 GW har kontrakterats genom partnerskapsavtal med Tier 1-investerare inom förnyelsebar energi.  

GreenGo Energy har sitt huvudkontor i Danmark och har över 110 anställda som betjänar kunder över hela världen. 

Nästa
Nästa

GreenGo Energy gör entré på den tyska marknaden i ett partnerskap på 500 MW med Encavis AG